Feministiska filmer!

Feministiska filmer!

Hejsan, sist vi hördes av så blev det ett inlägg både om bra och dåliga ämnen men idag så tänkte jag ge er mina bästa filmtips! Snart är sommaren slut och det är bra att ha en lista med filmer som man ska se i höstrusket som väntar. Det finns ju inget mysigare än att krypa ner med en kopp te framför en bra film när det regnar och blåser ute. Om man ändå ska göra det så kan man passa på att kolla på filmer som har lite mer feministisk utgångspunkt och som gärna värnar om systerskapet. Jag blir otroligt peppad av at kolla på såna filmer och tänkte därför tipsa om några och berätta lite om dem.

1. Den första filmen som jag tänkte tipsa om är Suffragettes!
Suffragettes utspelar sig i Storbritannien och handlar om en tidig feministrörelse. Såhär har filmen beskrivits: – I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande. Suffragettes är en mycket inspirerande film som får en att vilja föra kampen vidare! Den är absolut en film som man borde se och med fantastiska Helena Bonham Carter kan det inte gå fel. En av de bästa skådisarna, starkaste kvinnorna i en film om kvinnokamp och att gå emot kvinnoförtryck! En av favoriterna för att själv få igång sitt engagemang.

2. Den andra filmen är Mustang!
Det är en relativt ny film då den hade premiär i mars i år och har redan hunnit bli omtalad. Filmen handlar om fem föräldralösa systrar som råkar ut för elak ryktesspridning som påverkar deras liv, detta är lite längre beskrivning av filmen: – I Oscarsnominerade Mustang följer vi fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. Skolan har precis slutat och tjejerna är glada och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet, och på vägen hem från skolavslutningen skrattar och skojar de med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister mormor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid. Filmen berör ämnet att kvinnor själva ska få bestämma över sina kroppar, sina liv och sin sexualitet vilket är väldigt viktiga ämnen och jag tycker att denna filmen förklarar det väldigt bra. Det är mycket bra att denna filmen uppmärksammar dessa viktiga ämnen och jag rekommenderar den!

Nu kanske ni undrar hur jag kom fram till just dessa två filmerna, båda filmerna kom i år och jag såg dem båda på internationella kvinnodagen. Biografen i Göteborg hade extra visningar av dessa filmerna för att uppmärksamma och hylla kvinnan! Filmerna är mycket bra och jag rekommenderar er att se båda någon kväll när ni behöver bli lite extra peppade. Hoppas ni gillade dessa tipsen, skriv gärna om det är något speciellt ni gillar eller vill se mer av i bloggen! Kram Angelica

feministisk filmvisning

Comments are closed.