Kravbrev till fildelare är nya försöket

Kravbrev till fildelare är nya försöket

Kravbrev för fildelning? Men kom igen...

Hej igen alla bästa läsare! Jag tänkte jag skulle gå tillbaka till ett ämne som hamna lite i skymundan nu, nämligen fildelning. Bloggen handlar ju lite om det också, men tidigare har jag varit så pissed off på alla sunkiga casinon som inte har en aning om vad feminism och kvinnor ens är, bortsett från objekt. Nu iallafall, så har jag börjat kika in ämnet fildelning lite igen och jag har hittat en del sjuka saker här också.

Fildelning är för mig en mycket liten och ofarlig del i vårt samhälle. Det går liksom inte att göra så mycket åt det, det finns och det kommer finnas tills folk inte vill göra det längre. Jag tycker det är så fruktansvärt sjukt att det läggs så mycket pengar på att försöka fånga folk som vill dela filmer och musik. Sen läggs våldtäktsfall ner så fort som den misstänkte säger ”hon sa ju inte nej”, och det läggs inga fler resurser på det. Det är så sjukt snett!

Nu ska tydligen ett nystartat (ja, september förra året) intiativ, kallat Spridningskollen, försöka lokalisera IP-adresser. Det är alltså Gothia, som genomför det här, som ibland får gå upp i rätten för att få fram namn. Operatörerna som har namnen till de anklagade IP-adresserna vill såklart inte lämna ut namnen, eftersom det är något av en kränkning. Användarna har ingen möjlighet alls att säga till om något och helt plötsligt har någon annan ditt namn och alla dina uppgifter. Jag ser främst två riktigt stora problem med det här:

  1. En rättegång för detta tar upp viktiga resurser för andra brott som är mer akuta. Det tar upp en hel del pengar till löner, skadestånd och undersökningar. Det tar också upp ovärderlig tid i rättssalarna som hade behövt användas till riktigt viktiga saker. Våldtäktsfall, övergrepp, mord, rån… Det finns mycket som hade behövt bli löst innan någon tjatar till sig namn på ovetande internetanvändare.
  2. De här användarna har inte en aning om att det sker, och det är en kränkning i deras privatliv. Poängen med internet är att man kan vara anonym och det gör så fruktansvärt mycket för människor runt om i världen. Man behöver anonymiteten för att kunna hålla ihop, utan den kan regering och stater göra precis vad de vill. Jag förstår alla de operatörer som inte vill hänga ut sina användare – det vill ingen operatör göra. Istället hamnar de i en kostsam karusell bara föra tt de försöker erbjuda sina användare lite privatliv.

Hur ska de lösa det här nu då? Ja, inte en aning. Tydligen ska ett kravbrev skickas till alla användare, där kravet är 2 000 kronor. 2 000 kronor för att kunna ha delat med sig lite av material som någon skapat för att kunna avnjutas av andra. Jaja, vi får se hur det går och när de kommer på att det är mer eller mindre lönlöst.

Comments are closed.